Glas en Lood

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten.

In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn.

Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen.

Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.

Glas in Lood - bewerken

Techniek
De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd.

Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. (Glas-in-loodkit is stopverf aangelengd met lijnzaadolie)

Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern. Desondanks is een glas-in-loodraam een tamelijk zwakke constructie, zodat grotere uitvoeringen ter versteviging bevestigd worden aan aparte stalen spijlen.

Grotere ramen bestaan doorgaans uit meerdere deelramen. Deze deelramen beschikken dan elk over een eigen sponning die tezamen het gehele raam vormen.

 

Roos - Brandschilderen/Tiffany
Roos - Brandschilderen/Tiffany

NEW ART

Mede door het glas en lood bewerken en inspringen in deze tijd was het voor ons een uitdaging om de kunst waar we al lang mee werken, om deze op de site te plaatsen.

De kunst is vrij groot; van soort werk, oude stijl, nieuwe stijl, olieverf, waterverf maar ook allerlei technieken die we door de jaren heen hebben bewerkstelligd.

Vraag ons naar de mogelijkheden...............

Vlinder - Tiffany
Vlinder - Tiffany
Deurraam - Glas in Lood
Deurraam - Glas in Lood
Windscherm
Windscherm
v.d. Pollstraat 43
5262 XD Vught
Tel: 06 28 40 24 74
mail: info@glasatelierbrigittamoors.nl